top of page

נובמבר 2013 - חלק שני

זכויות הילד מול מצוות כיבוד אב ואם

25 נובמבר, 2013

 

המדרש אומר: "יוסף קיים את כל התורה כולה", ובראש רשימת המצוות שקיים יוסף נמנית מצוות "כבד את אביך".

מאידך גיסא, חז"ל מדגישים שיוסף נפטר לפני אחיו משום ש"לא מיחה בכבוד אביו", כשדיברו עמו אחיו על אביהם וכינו אותו: "עבדך אבינו".

על רקע הניתוק בין יוסף ואביו נכתב המאמר "על כיבוד אב ואם וגבולותיו" מאת ד"ר יוסי גרין  הדן במצוות כיבוד אב ואם וחשיבותה עובר לתהליך המשפטיזציה המיישם את המדיניות המקנה לילד זכויות, שבלי להציג מולן מערכת איזונים ובלמים עלולה לערער את הסמכות ההורית:

"דומה שיש לתהליך ה"משפטיזציה" העובר על החברה בישראל, ובעיקר המעבר ל"שיח זכויות", תוצאות חמורות מבחינת מערכת היחסים בין הילד להוריו. המדיניות המקנה לילד זכויות מבלי להציב מולן מערכת איזונים ובלמים, טומנת בחוּבה סכנה לערעור סמכותם של ההורים. התפתחות זו מצדיקה את בחינת האפשרות להפוך את הצו המוסרי לכיבוד ההורים לחובה משפטית המלווה בסנקציה. אין בהצעה זו כדי לפגוע במעמדו של הילד כבעל אינטרס עצמאי מהוריו, אך יש בה סיכוי לבלום את הסכנה לערעור התא המשפחתי."

על כך בהרחבה במאמר שלהלן:

http://www.daat.ac.il/mishpat-ivri/skirot/236-2.htm

 

הערה:

מאת יהודית שפר צור

מהגישה הפטרנליסטית שהורים רשאים להעניש קטינים הנתונים למרותם, לרבות עונשי גוף כדי לחנכם כיאות, התפתחה בפסיקה ובחקיקה התפיסה כי השימוש בכוח למטרות חינוכיות  לא משיג את התוצאה המקווה, אינו חוקתי , ופוגע בערכי יסוד של חברתנו, קרי, חוק יסוד כבוד האדם וחרותו.

בד בבד עם התפתחות עקרון "טובת הילד" המרחף מעל כל החלטה בעניינם של קטינים, קרי, הילד אינו אובייקט השייך להוריו, אלא סובייקט, בעל אישיות עצמאית, זכויות וצרכים משל עצמו, התפתח המושג "זכויות הילד" המכיר ביכולתו לקבל החלטות עצמאיות בקשר לגורלו וזכותו שהן תשמענה בבית המשפט.

 ואכן  לאחרונה ניתן פסק דין תקדימי המחייב את בית המשפט לשמוע את רצון הילד ובנסיבות מסוימות אף לקבלה חרף דעתם השונה של הוריו.

 אליבא  דהשופט ד"ר עדי זרנקין בפסק דין שניתן בבית המשפט המחוזי חיפה בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים,  ערעור על פסק הדין של בית משפט לענייני משפחה בחדרה  אשר הכריע בעניין המסגרת החינוכית בה ילמד הקטין, (עמ"ש 31702-09-13):

"אמנם רצונו של הקטין אינו חזות הכל , וייתכנו מקרים בהם טובתו של הקטין מחייבת קבלת החלטה אשר הינה בניגוד לרצונו, אולם יש להתחשב ברצונו, ורצוי להתרשם ממנו, מאישיותו ומנימוקיו, התרשמות בלתי אמצעית ."

 

צעד קטן לזכויות הילד צעד ענק לחברה!

 

הורי אסתר ו-נח זבולוני - התמונה לצורך אילוסטרציה

 

ההתמודדות עם הסכם אירן  - לפי "שיטת יוסף" או "שיטת יהודה והאחים"?

24 נובמבר, 2013

בכתבה המובאת להלן  מובאים שני טעמים לקשר בין פרשת מקץ וחג החנוכה: 1. נרטיב ההישרדות ההירואית; 2. טעם המבוסס על ההבדל בין שיטת יוסף, קרי, השפעה מבפנים מול  שיטת יהודה והאחים, קרי, השפעה מבחוץ.

על כך בהרחבה בכתבה שלהלן "הקשר בין פרשת השבוע ´מקץ´ לחג החנוכה":

http://www.inn.co.il/News/Flash.aspx/96873

 

הערה:

מאת יהודית שפר צור

התבשרנו היום כי הושג הסכם היסטורי  בג'נבה בין איראן והמעצמות שעניינו הקפאת פעילות גרעינית תמורת הקלות.

ראש הממשלה בנימין נתניהו וחברי סיעתו בממשלה תקפו את ההסכם בשל מסוכנותו לקיום ישראל.  לטענתם זה לא הסכם היסטורי אלא טעות היסטורית.

בנוסף "ראש הממשלה הדגיש כי ישראל אינה מחוייבת להסכם, וכי לישראל הזכות והחובה להגן על עצמה מפני כל איום. נתניהו הוסיף כי הוא מבהיר שישראל לא תאפשר לאיראן לפתח יכולת גרעינית צבאית."

על כך בהרחבה:

http://www.iba.org.il/bet/?entity=973069&type=1

 

האומנם זה הפתרון? קרי, האם לא כדאי ורצוי לאמץ את שיטת יוסף ולא את שיטת יהודה והאחים ?

 

ולנו לא נותר אלא לקוות ולאחל שאכן ישכילו כל הגורמים הרלוונטים לנקוט ב"שיטת יוסף" ולהביא לפרוק הנשק ושלום עולמי.

 

 

המתקן באראכ לייצור מים כבדים – התמונה מויקיפדיה לאילוסטרציה ואינה שייכת לכתבה

 

 

מעשה חם בכלתו - יהודה ותמר
21 נובמבר, 2013

וַיִּקַּח יְהוּדָה אִשָּׁה, לְעֵר בְּכוֹרוֹ; וּשְׁמָהּ, תָּמָר.  וַיְהִי, עֵר בְּכוֹר יְהוּדָה--רַע, בְּעֵינֵי יְהוָה; וַיְמִתֵהוּ, יְהוָה.  וַיֹּאמֶר יְהוּדָה לְאוֹנָן, בֹּא אֶל-אֵשֶׁת אָחִיךָ וְיַבֵּם אֹתָהּ; וְהָקֵם זֶרַע, לְאָחִיךָ.  וַיֵּדַע אוֹנָן, כִּי לֹּא לוֹ יִהְיֶה הַזָּרַע; וְהָיָה אִם-בָּא אֶל-אֵשֶׁת אָחִיו, וְשִׁחֵת אַרְצָה, לְבִלְתִּי נְתָן-זֶרַע, לְאָחִיו.  וַיֵּרַע בְּעֵינֵי יְהוָה, אֲשֶׁר עָשָׂה; וַיָּמֶת, גַּם-אֹתוֹ.  .....

 וַיֻּגַּד לְתָמָר, לֵאמֹר:  הִנֵּה חָמִיךְ עֹלֶה תִמְנָתָה, לָגֹז צֹאנוֹ.  וַתָּסַר בִּגְדֵי אַלְמְנוּתָהּ מֵעָלֶיהָ, וַתְּכַס בַּצָּעִיף וַתִּתְעַלָּף, וַתֵּשֶׁב בְּפֶתַח עֵינַיִם, אֲשֶׁר עַל-דֶּרֶךְ תִּמְנָתָה...

וַיִּרְאֶהָ יְהוּדָה, וַיַּחְשְׁבֶהָ לְזוֹנָה:  כִּי כִסְּתָה, פָּנֶיהָ. וַיֵּט אֵלֶיהָ אֶל-הַדֶּרֶךְ, וַיֹּאמֶר הָבָה-נָּא אָבוֹא אֵלַיִךְ, כִּי לֹא יָדַע, כִּי כַלָּתוֹ הִוא; וַתֹּאמֶר, מַה-תִּתֶּן-לִי, כִּי תָבוֹא, אֵלָי וַיֹּאמֶר, אָנֹכִי אֲשַׁלַּח גְּדִי-עִזִּים מִן-הַצֹּאן; וַתֹּאמֶר, אִם-תִּתֵּן עֵרָבוֹן עַד שָׁלְחֶךָ.  יוַיֹּאמֶר, מָה הָעֵרָבוֹן אֲשֶׁר אֶתֶּן-לָךְ, וַתֹּאמֶר חֹתָמְךָ וּפְתִילֶךָ, וּמַטְּךָ אֲשֶׁר בְּיָדֶךָ; וַיִּתֶּן-לָהּ וַיָּבֹא אֵלֶיהָ, וַתַּהַר לוֹ....

  וַיְהִי כְּמִשְׁלֹשׁ חֳדָשִׁים, וַיֻּגַּד לִיהוּדָה לֵאמֹר זָנְתָה תָּמָר כַּלָּתֶךָ, וְגַם הִנֵּה הָרָה, לִזְנוּנִים; וַיֹּאמֶר יְהוּדָה, הוֹצִיאוּהָ וְתִשָּׂרֵף.  הִוא מוּצֵאת, וְהִיא שָׁלְחָה אֶל-חָמִיהָ לֵאמֹר, לְאִישׁ אֲשֶׁר-אֵלֶּה לּוֹ, אָנֹכִי הָרָה...

 וַיַּכֵּר יְהוּדָה, וַיֹּאמֶר צָדְקָה מִמֶּנִּי, כִּי-עַל-כֵּן לֹא-נְתַתִּיהָ, לְשֵׁלָה בְנִי; וְלֹא-יָסַף עוֹד, לְדַעְתָּהּ (בראשית לח, ו-כו)

על רקע פסוקים אלה נכתבה הכתבה "שאלה של תקוה" מאת ד"ר חיותה דויטש המשווה בין נרטיב יוסף ואשת פוטיפר ונרטיב יהודה ותמר מהפן הנשי:

"בשני הפרקים הנשים אינן פסיביות אלא נוטלות את גורלן בידיהן. בשניהם מתקרבת אשה לאיש. בשני המקרים רצון ההתקרבות קיים למרות הפער שיישנו בין השניים, פער הנובע ממעמד אישי או חברתי או משניהם גם יחד. נתבונן במניעים: מה מניע את תמר ומה מניע את אשת פוטיפר?"

על כך בהרחבה בכתבה שלהלן:

http://www.kolech.com/show.asp?id=29707

 

הערה:

מאת יהודית שפר צור

עולה מהפסוקים דלעיל כי עסקינן בגניבת זרע. תמר ברצונה העז בילוד ומשנבצר ממנה להרות מבניו של  יהודה שמה עצמה לזונה והביאה אותו לקיים עמה יחסי מין למען הבאת ממשיך.

גניבת זרע לפי החוק והפסיקה:

  1. בגניבת זרע מתקיימים יסודות עבירת הגניבה  שהעונש בצידה הוא מאסר עד 3 שנים (סעיף 383 לחוק העונשין) ברם, לאור אופיו של מעשה גניבה זה שנעשה בצנעה ושותפים לו רק שני הצדדים יש קושי ראייתי בהוכחת העבירה.

  2.  לא ניתן לחייב את האישה לעשות הפלה: השופטת אלה מירז  בפסק דינה ב-תמ"ש 10708-02-09 קבעה: "כאשר קיימים חילוקי דעות בין האב לאם הרי שהגם שקיימת זכות לאב בהריון האם ובמקרה דנן " זכות ההולדה השלילית" הרי שהיא לא תזכה להגנה ולא ניתן יהיה לממשה על ידי צווי בתי משפט וזאת בין השאר בשל היתרון של זכויות האשה בהקשר זה שבעיקר נובע מהיות העובר חלק מגופה ובהיות בריאותה ושלמות גופה אף היא מושפעת מכך."

  3. הגבר שזרעו נגנב אחראי במזונות הילוד שכן הילד הוא התובע. השופט פאול שטרק בפסק דינו בתמ"ש (ת"א) 35180/06 קבע, כי אין לפטור אב בעל כורחו  ממזונות:  "אין הקטינות כבולות להתנהגות ההורים ו/או הסכמתם בכל הקשור למזונותיהן, לרבות ההחלטה להביא ילדים לעולם. ניתן ללמוד מהפסיקה הקיימת השומרת ומגינה על זכויות קטינים להגיש תובענה נפרדת למזונותיהם"

 

והנה התבשרנו כי אי אפשר לצאת מכך בלא כלום ובפסיקה מלפני כמה חודשים נקבע תקדים במשפט הישראלי לפיו גבר יפוצה כספית על גניבת זרעו.

על כך בהרחבה במאמר שלהלן:

http://www.mako.co.il/ninemonth-birth/relationship/Article-3fde579d9ff5e31006.htm

 

נשים הזהרנה, לא זו הדרך לספק צורך אמהי!!!!!!!!!!

 

 

ממעשה גניבת הזרע לתמר ויהודה נולדו תאומים פרץ וזרח.

דוד  המלך נצר לשושלת פרץ :  "וְאֵלֶּה תּוֹלְדוֹת פָּרֶץ: פֶּרֶץ הוֹלִיד אֶת חֶצְרוֹן. וְחֶצְרוֹן הוֹלִיד אֶת רָם, וְרָם הוֹלִיד אֶת עַמִּינָדָב. וְעַמִּינָדָב הוֹלִיד אֶת נַחְשׁוֹן, וְנַחְשׁוֹן הוֹלִיד אֶת שַׂלְמָה. וְשַׂלְמוֹן הוֹלִיד אֶת בֹּעַז, וּבֹעַז הוֹלִיד אֶת עוֹבֵד. וְעֹבֵד הוֹלִיד אֶת יִשָׁי, וְיִשַׁי הוֹלִיד אֶת דָּוִד"  (רות ד, יח-כב).  

 

בכל דבר רע יש גם משהו טוב.....

 

יהודה ותמר, ציור מאת אחד מתלמידיו של רמברנדט – התמונה מויקיפדיה לאילוסטרציה ואינה שייכת לכתבה

 

 

 

bottom of page